Tuğba Bayram
26/07/2024Sağlık Turizmi Nedir? Dijital Pazarlamayla Öne Çıkmak!
Sağlık turizmi nedir, bu sektöre dijital pazarlamanın etkisi nedir? Dijital pazarlama hangi kanallar aracılığıyla yapılır? Sağlık turizminde öne çıkmak için neler yapmalısınız?
Hepsi yazımızda, keyifli okumalar!
Sağlık Turizmi Nedir?
Sağlık turizmi nedir sorusuyla yazımıza giriş yapalım…
Sağlık turizmi; kişilerin belirli tedavileri almak için yaşadıkları ülkeden başka bir ülkeye tedavi amacıyla gitmesidir. Tedavi amacıyla ülke değiştiren kişiye de sağlık turisti denir.
Sağlık turizmi nedir denildiğinde yalnızca hasta kişilerin kullandığı bir hizmet olarak düşünebilir. Ancak bu alanda yalnızca hastalıklar tedavi edilmez. Ayrıca koruyucu ve rehabilite edici hizmetler de bulunur.
Sağlık turizmi nedir kısaca açıkladık! Şimdi de diğer önemli noktalara değinelim!
Sağlık Turizm Sektöründe Öne Çıkmak!
Sağlık turizmi nedir sorusundan sonra şimdi de bu sektörde öne çıkmak için neler yapabilirsiniz bakalım!
Sağlık turizmi sektörüne adım atacak kurum ve kuruluşların dijital pazarlama stratejisi geliştirirken karar vermeleri gereken en önemli nokta müşterilere ne tür bir hizmetin sağlanacağıdır.
Sağlık turizmi yaparak hizmet verebileceğiniz diş tedavisi, obezite, saç ekimi, tüp bebek ya da plastik cerrahi gibi çeşitli pek çok alan bulunmaktadır.
Hangi alanda hizmet sağlayacaklarına karar verdikten sonra ise dijital pazarlama kanallarını bütün olarak kullanmalı ve bir strateji belirlemeliler.
Gelin yazımızda sağlık turizmi nedir sorusuna ve bu sektörde dijital pazarlamanın etkisine ve dijital pazarlama kanallarını göz atalım!
Sağlık Turizminde Dijital Pazarlamanın Etkisi!
Dijital pazarlama, sağlık turizmi sektörüne yönelmiş acenteler, hastaneler ya da doktorlar için büyük önem taşımaktadır.
Dijital pazarlama sayesinde sağlık alanında yurt dışındaki hastalarına hizmet vermeyi amaçlayan kurum ve kuruluşlar daha kolay bir şekilde hedef kitleye ulaşmakta ve bilinirliklerini artırmaktadır.
Potansiyel müşterilere ulaşabilmek ve onlara verilen hizmeti en iyi şekilde tanıtabilmek için dijital pazarlamayı doğru yapabilmek, hem bütçe yönetimi hem de etkili sonuç almak için gereklidir.
Sağlık Turizmi Sektöründeki 5 Dijital Pazarlama Kanalı!
Sağlık turizmi sektöründe dijital pazarlama kanalları şunlardır:
- Web Sitesi
- SEO
- Sosyal Medya Hesaplarının Yönetimi (Instagram, Facebook, Twitter vb.)
- Dijital Reklamcılık
- E-Posta Pazarlaması
Gelin bu dijital pazarlama kanallarını ve sağlık turizmi dijital pazarlama stratejilerini daha detaylı bir şekilde inceleyelim!
1. Web Sitesi
Sağlık turizmi sektöründe hizmet verecek kurum, kuruluş ya da kişilerin atmaları gereken ilk adım kullanıcı dostu bir web sitesi hazırlamaktır.
İyi hazırlanmış bir web sitesi, müşterilerin direkt olarak markanıza güvenmesini sağlayacak ve hizmet almak için sizi tercih etmelerinde büyük rol oynayacaktır. Web sitesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır.
Web Sitesi Hazırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kullanıcı Dostu Web Sitesi Oluşturmak!
- Mobil Uyumlu Website!
- Doğru Bilgileri Aktarma!
- Doğru Bilgileri Aktarma!
- Diğer Dijital Platformlara Site İçerisinden Geçiş!
- Sitenin Tasarımı
- Sitenin Dil Seçeneklerinin Olması!
- Hakkımızda Kısmı
Şimdi de tüm bu alt başlıklara daha detaylı bakalım…
Kullanıcı Dostu Web Sitesi Oluşturmak!
Kullanıcı dostu bir web sitesi derken ne demek istiyoruz?
Kullanıcı dostu web sitesi, siteyi ziyaret eden kişilerin aradıkları bilgiye kolayca ulaşmalarını sağlayan web sitesine denmektedir.
Yani, sağlık turizmi için bir web sitesi hazırlandığında, siteyi ziyaret edecek kişinin tedaviler, hizmetler, çalışan kadrosu ya da iletişim detayları gibi aradığı önemli bilgilere kolaylıkla ulaşabilmesi gerekmektedir.
Mobil Uyumlu Website
Websitelerinin bilgisayar ekranına olduğu kadar mobil ekranlar için de uyumlu olması gerekmektedir. Günümüzde internetten yapılan araştırmaların büyük çoğunluğu akıllı telefonlar ile yapılmaktadır.
Doğru Bilgileri Aktarma
Web sitenizde paylaşacağınız bilgilerin doğru olması önemlidir. Tedavi anlatımları eksiksiz şekilde yapılmalıdır. Hasta, araştırdığı konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilmelidir.
Tedavinin genel tanımı, avantajları, dezavantajları, fiyat bilgisi ve tedavi süreci gibi detaylar yazı içerisine eklenmelidir. Sitede yer alan iletişim bilgileri hatalı olmamalıdır.
Bu, potansiyel müşterinin kurumunuza olan güvenini sürecin en başında yok edebilir. Hiç kimse, web sitesine yanlış iletişim bilgisi koyan bir işletmeye güvenmez.
Diğer Dijital Platformlara Site İçerisinden Geçiş
Site içerisinde Facebook, Instagram ya da Twitter gibi sosyal medya hesapları yer almalıdır. Ziyaretçi dilediğinde kurumun sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilmelidir.
Sitenin Tasarımı
Web sitesinin tasarımı kullanıcı dostu olmalı ve ziyaretçiler aradıkları bilgileri kolaylıkla bulmalı demiştik. Bunun yanı sıra sitenizin tasarımı da etkileyici olmalı.
Kullanacağınız görselleri site içerisinde organize etmeli, okunması kolay yazı fontu ve büyüklüğü seçmelisiniz. Site tasarımı profesyonel bir şekilde yapılmalı ve ziyaretçi de bunu hissetmelidir.
Sitenin Dil Seçeneklerinin Olması
Sağlık turizmi sektöründe dijital pazarlama yapmak hedef kitleye ulaşma açısından son derece önemlidir. Hedef kitlenizin kullandığı dilde bir web sitesi tasarlamak da dijital pazarlamanın bir parçasıdır.
Bu sektörde hizmet veren kurumların web siteleri çoğunlukla İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca’dır.
Hakkımızda Kısmı
Kurumunuzu en iyi şekilde tanıtan hakkımızda bölümü de site içerisinde yer almalıdır. Bu sayede siteyi ziyaret edenler marka hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir.
2. SEO
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), sağlık turizmi yapacak kurum ve kuruluşların web sitelerinin arama motorunda üst sıralarda yer almalarına ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşmalarına yardımcı olan bir dijital pazarlama stratejisidir.
Günümüzde, SEO uyumlu olmayan bir web sitesi içeriği düzenlemek söz konusu değildir. SEO uyumlu web sitesi için nelere dikkat edilmeli gelin inceleyelim!
Kaliteli İçerik Üretimi
SEO uyumlu içerik üretirken, hedef kitleyi doğru analiz ederek doğru anahtar kelimeleri yazı içerisinde kullanmanız gerekmektedir.
Vereceğiniz hizmetler ile ilgili anahtar kelime araştırması yapmalı ve yazıyı arama motorunda üst sıralarda yer alacak şekilde yazmalısınız. Bu nedenle yazacağınız konu detaylı ve bilgilendirici olmalı.
Yazı profesyonel bir dille yazılmalı ve ziyaretçinin kafasındaki soru işaretlerini gidermelidir.
Rakiplerin Analizi
Doğru rakip analizi yapmak SEO çalışmaları ile birleştirildiğinde web sitesini arama motorunda üst sıralara taşımaktadır.
Reklam Çalışmaları
Dijital pazarlama denildiğinde yalnızca tek bir yöne eğilmek mümkün değildir. Pazarlamaya geniş bir perspektiften bakılmalı ve marka için en doğru stratejiler geliştirilmelidir.
Reklam çalışmaları da SEO ile bağlantılı olabilmektedir. Dijital platformlara bütçenize uygun reklamlar vererek arama motorunda üst sıralarda yer alabilir ve daha çok ziyaretçiyi web sitenize çekebilirsiniz.
Hedef Kitleyi Doğru Belirlemek
Sağlık turizmi için hangi ülkeyi hedefliyorsanız web sitenizdeki içerikler o dile uygun olarak yazılmalıdır. Yazılacak dile uygun anahtar kelime araştırması yapılmalı ve o kültürden insanların ilgisini çekecek şekilde yazılar hazırlanmalıdır.
Sağlık turizmi sektörüne yönelecek kurum ve kuruluşlar için devlet desteği sağlanmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için
Yazımızı İnceleyin: Sağlık Turizmi Teşvikleri
3. Sosyal Medya Hesaplarının Yönetimi
Sosyal medya, dijital pazarlamanın ve sağlık turizmi sektörünün ayrılmaz bir parçasıdır. Sağlık turizmi sosyal medya hesaplarının profesyonel bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Hesaplar ile hizmetler ve yapılan işler tanıtılabilir, müşterilerden gelen olumlu ve olumsuz yorumlar değerlendirilebilir ve bilinirlik artırılabilir.
Sosyal medya hesaplarının iyi ve etkili bir şekilde yönetilmesi, sağlık turizmi sektöründe hızla yükselmenize de olanak sağlayabilir.
Sosyal medya paylaşımları sayesinde hizmet almış hastaların öncesi-sonrası fotoğraf ve videoları paylaşılabilir, hastalara tedavi sürecinin nasıl olacağı hakkında bilgi verilebilir ve daha geniş kitlelere ulaşılabilir.
İyi yönetilen bir sosyal medya hesabı reklam bütçenizden kısmanıza ve organik potansiyel müşteri bulmanıza olanak sağlayabilir.
Sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler şöyle özetlenebilir:
Hangi sosyal medya platformunun kullanılacağına karar vermek!
Günümüzde onlarca sosyal medya uygulaması mevcuttur. Ancak bazı uygulamalar, daha geniş kitleleri bir araya getirmesi açısından daha çok tercih edilmektedir. Bunlardan en popüler olanları Instagram, Facebook, Linkedln ve Twitter’dır.
Bu 4 mecra, insanların en çok bir araya geldiği platformlardır. Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur: Her sosyal medya platformu için aynı dijital pazarlama stratejisi uygulanmamaktadır.
Örneğin, Instagram kullanıcıları daha çok video, görsel ve eğlenceli içeriklerden hoşlanırken, Linkedln kullanıcıları daha profesyonel paylaşımlara ilgi göstermektedir. Bu nedenle sağlık turizmi sektörü için dijital pazarlama stratejisi platforma göre oluşturulmalıdır.
Hesapların profesyonel görünmesini sağlamak.
Sosyal medya, yaratıcılığın doruk noktalara çıkabildiği sonsuz bir evrendir. Bu nedenle sosyal medya yöneticiliği yaparken bir yandan yaratıcı olmalı bir yandan da hedef kitleye hitap edilmelidir.
Özellikle sağlık turizminde, hedef kitle farklı bir ülkede tedavi arayışında olan ve bu konuda bilgi almak isteyen kişilerdir. Sosyal medya hesapları da tedaviler hakkında bilgilendirici ve açıklayıcı olmalı, hedef kitleyi kurumun profesyonelliğinden şüphe ettirmemelidir.
İçerik stratejisi oluşturmak!
Sosyal medya yoluyla dijital pazarlama yapılırken içerik planlamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İnsanların hangi gün hangi saatlerde platformlarda aktif olduğu, hangi içeriklere daha çok etkileşim hangilerine daha az verdiği saptanmalıdır.
Bunun yanı sıra hazırlanan görsellerin ve videoların hangi metinler ile paylaşılacağı da öncesinden planlanmalıdır. Burada hem iyi bir sosyal medya analistine hem de iyi metin yazarlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Rakip analizi yapmak
Dijital pazarlama alanında rakip analizini doğru bir şekilde yapmak son derece önemlidir. Rakiplerin hangi konularda daha güçlü olduğunu ve hangi alanlarda geride kaldığını saptamak ileride atılacak adımları da şekillendirmektedir.
Sosyal medya yönetimi hakkında detaylı bilgi için yazımızı okuyun!
İlginizi Çekebilir: “Sosyal Medya Yönetimi Nedir?”
4. Dijital Reklamcılık
Sağlık turizminde markanızı ve hizmetlerinizi dijital ortamda pazarlamanızın bir diğer yolu ise reklam vermektir. Dijital reklamlar sayesinde kısa sürede çok daha geniş kitlelere ulaşabilir, hizmetlerinizi tanıtabilir ve geri dönüş sağlayabilirsiniz.
Google Ads ya da sosyal medya reklamları gibi dijital reklam platformları, hedeflediğiniz kitle için reklamlar oluşturmanıza ve kısa süre içerisinde markanızı tanıtmanıza olanak sağlamaktadır.
Dijital reklamlardan en yüksek verimi alabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır…
Hedef kitleyi belirlemek!
Dijital reklam verirken bütçenin en doğru şekilde kullanılması için hedef kitle analinizin profesyonel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Reklamınızı ulaştırmak istediğiniz kitlenin yaşadığı ülke, yaş aralığı, medeni hali, cinsiyeti, ilgi alanları, gelir düzeyi ve sağlık problemleri gibi demografik özelliklerini doğru bir şekilde belirlemek önemlidir.
Bu sayede reklam bütçenizi ayarlayabilir ve geri dönüşlerden verim alabilirsiniz.
Reklam bütçesi oluşturmak!
Dijital reklam aşamasında kurum ve kuruluşları en zorlayan kısım reklam bütçesi oluşturmaktır. Reklam bütçesini en iyi şekilde ayarlamak ve kullanmak için dijital reklam verme alanında uzmanlaşmış kişilere danışmalısınız.
Burada uzman kişiler hedef kitle ve rakip analizi yapacak ve ona uygun reklam maliyetini belirleyecektir.
Kaliteli görsel ve içerik tasarımı yapmak!
Hazırlanan reklam görselleri kaliteli ve açıklayıcı olmalıdır. Reklamı görecek hedef kitle aradığı tedavi ve fiyat konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Bunun yanı sıra öncesi-sonrası fotoğraflar, tedavi ve seyahat süreci, klinik fotoğraf ve videoları ile de reklam zenginleştirilmelidir.
5. E-Posta Pazarlaması
E-posta pazarlaması, kurum ve kuruluşların mevcut ya da potansiyel müşterilere e-posta yolu ile mesajlar göndererek onlarla etkileşimde bulunmalarına denmektedir. E-posta pazarlamasında atılacak mesajlar kişiye özel olarak hazırlanır. Bu nedenle hangi mail adresine nasıl bir mesaj atılacağı son derece önemlidir.
Müşterilere özel olarak oluşturulmuş bu içeriklerde özel teklif ya da kampanyalardan bahsedebilir ve sağlayacağınız hizmet hakkında bilgilendirici yazılar paylaşabilirsiniz. E-posta pazarlaması, mevcut ya da potansiyel müşteri ile e-mail yolu ile iletişim sağlamak için yapılmaktadır.
Sağlık Turizminde Dijital Pazarlamanın Önemi!
Sağlık hizmeti almak için ülke değiştirmeye karar vermiş bir bireyin araştırma yaparken dikkat ettiği en önemli şey kurumun verdiği güvendir.
Web sitenizi hastanın ihtiyaçlarına uygun tasarlamak (tedaviler hakkında bilgi vermek, kurum tarafından karşılanan hizmetlerden bahsetmek, çalışma kadrosunu tanıtmak vb.) ya da sosyal medya hesaplarınızda kurumunuz ve önceki müşterileriniz hakkında samimi ve ilgi çekici içerikler üretmek müşterinin kurumunuza güvenmesini ve sizi tercih etmesini sağlayacaktır.
Sağlık Turizmi yöntemlerini öğrendikten sonra bu konuda daha detaylı bilgi almak için “Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?
Müşterilerinize hangi hizmeti sağlayacağınız iyi bir dijital pazarlama stratejisi geliştirebilmek açısından son derece önemlidir. Her bir alan, yaratıcı ve çeşitli dijital pazarlama stratejileri ile potansiyel müşterilere tanıtılabilir ve onların ilgisini çekebilir.
Yurt Dışından Müşteri Çekmek
Yurt dışından Türkiye’ye sağlık hizmeti almak için gelecek müşteriler, öncelikle internet üzerinden geniş çaplı araştırma yapmaktadır. Bu araştırmalar sırasında çeşitli pek çok farklı kurum ve kurulaşa denk gelmektedir.
Verilen reklamlar, web sitesinin gücü ya da yönetilen sosyal medya hesapları, müşterinin ilgisini direkt olarak çekmekte ve markaya güvenmesini sağlamaktadır. Yapacağınız doğru dijital pazarlama stratejileri ile müşterilere kendi markanızı ve hizmetlerinizi daha iyi tanıtabilir ve sektörde hızla yükselebilirsiniz.
Sağlık Turizmi Sektöründe Dijital Pazarlamanın Gelişimi
Geçtiğimiz son 10 yılda giderek daha fazla büyüyen sağlık turizmi sektörü, her yıl yüzbinlerce yabancı hastanın Türkiye’ye gelerek sağlık hizmeti almasını sağlamıştır. Bu sayede ülke ekonomisine katkı ve istihdam sağlanmış, sağlık çalışmaları hızlanmış ve turizm gelişmiştir.
Yurt dışından yabancı müşterilere verilecek hizmeti en iyi şekilde tanıtabilmek için dijital pazarlama kanallarına ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde internete kolay ulaşım ve dijital teknolojilerin gelişimi sayesinde, sağlık turizmi sektörünün büyümesi ve potansiyel hastaların çeşitli tedavi olanakları için Türkiye’yi tercih etmesi sağlanmıştır.
Sağlık turizmi sektöründe dijital pazarlamanın önemine geçmeden önce kendinizi hizmet arayan bir birey olarak hayal edin. İlk yapacağınız iş, hizmet alacağınız kurumu internet üzerinden araştırmaktır. Kurumun Google yorumlarını, web sitesini, bloglarını ve sosyal medya hesaplarını incelemek sizleri fikir sahibi yapacaktır.
Bir markayı araştırırken insanları şunlar etkilemektedir:
- Markanın web sitesinin iyi tasarlanmış olması,
- Sitedeki bilgilerin doğru ve kolay bulunuyor olması,
- Sosyal medya platformlarındaki paylaşımların kullanıcı deneyimini yansıtması,
- Karşılıklı iletişimin sağlanıyor olması,
Sıraladığımız bu etkenleri göz önünde bulundurarak bir yerden hizmet almayı seçebilir ya da reddedebilirsiniz. Tüm bu etkenleri sizin için düşünüp planlayarak bir sağlık turizmi ajansıyla çalışmak markanıza değer katacaktır.
Yazımızda sağlık turizmi nedir ve sağlık turizminde djital pazarlama neden bu kadar önemli detaylı bir şekilde açıkladık. Sağlık turizmi hakkında daha fazla bilgi için blog sayfamıza göz atın!
İlginizi Çekebilir: “Sağlık Turizmi Teşvikleri – 2024 | Nasıl Başvuru Yapılır?”
Bizimle İletişime Geçin!
35 Dijital, sağlık turizmi sektörü ve dijital pazarlama alanında sizlere destek vermek için bekliyor!
Profesyonel ekip çalışması ile markanızı güçlendirmeye ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Sağlık turizminin dijital pazarlanması hakkında profesyonel destek almak istiyorsanız;
Tıklayın Tanışalım: 35Dijital – Sağlık Turizmi