Yazar:

Tuğba Bayram

09/06/2023

Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?

Sağlık turizmi, son zamanların en çok büyüyen ve kazandıran sektörlerinden biri haline geldi. Dünyanın dört bir yanından insanlar, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte sağlık hizmeti alabilmek için farklı ülkeleri ziyaret etmeye başladı. Ülkemizde yetişen doktorların alanlarında son derece yetkin olmaları, Türkiye’nin turizm için uygun bir lokasyon olması ve sağlık hizmetlerinin daha uygun fiyatlı sağlanması gibi çeşitli sebeplerden, sağlık turizmi sektörü ülkemizde giderek gelişti. Bu nedenle sağlık turizmi nasıl yapılır en çok merak edilen konulardan oldu.

Bu alanda çalışan sağlık kuruluşları ve acenteler sayesinde ülkemize her yıl milyarlarca dolar döviz girdi ve ekonomiye katkı sağlandı. Sağlık turizmi, son zamanların en popüler ve en çok kazandıran sektörlerinden bir tanesidir ve uzun yıllar da olmaya devam edecektir.

Sağlık Turizmi Nedir?

Sağlık turizmi; tedavi olacak kişinin başka bir ülkede sağlık hizmeti almayı tercih etmesi üzerine sağlanan sağlık ve seyahat hizmetlerinin birleşimidir. Özellikle son 10 yıldan beri insanlar, sağlık amaçlı tedavi görmek için farklı ülkelere seyahat etmektedir. Bunun başlıca nedeni; alanında uzman hekimlerden daha kaliteli, daha uygun maliyetli ve daha hızlı bir sağlık hizmeti almak istemeleridir.

Sağlık turizmi, sağlık amaçlı seyahatin yanı sıra insanların turistik amaçla da ülke değiştirdiği bir turizm şeklidir. Bundan dolayı sağlık turizmi destinasyonları çoğunlukla turistik bölgelerde yoğunlaşır. Bu şekilde hastalar tedavi süreçleri boyunca rahatlama ve dinlenme imkanına da sahip olur.

2022 yılında yayımlanan verilere göre Türkiye dünya turizminde 3. sırada yer aldı. Özellikle İstanbul, Antalya ve İzmir şehirlerine seyahat edenlerin büyük bir çoğunluğu hem sağlığı hem seyahati birleştirmeyi tercih etti. 2023 senesinde de Türkiye’ye sağlık turizmi için gelecek insan sayısının 2 milyonu aşması bekleniyor.

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık turizmi çeşitleri temelde 4 ayrı kategoriye ayrılır:

saglik turizmi 1
  1. Medikal Turizm: Sağlık hizmeti almak için bulunduğu ülkeden başka bir ülkeye seyahat etme pratiğine denmektedir. Estetik, diş, saç ekimi ya da obezite gibi tıbbi tedavileri içeren turizm çeşididir.
  2. Termal Sağlık Turizmi: Uzman hekim eşliğinde termal suların ve çamurların tedavi edici özelliklerinden faydalanmak için başka bir ülkeye seyahat etmeyi kapsayan turizm türüdür.
  3. Engelli Turizmi: Engelli bireylerin seyahat etme ve turizm deneyimlerini kapsayan bir turizm türüdür. Bu turizm sektöründe asıl amaçlanan, engelli bireylerin seyahat etmelerini kolaylaştıracak imkanları ve gerekli tesisler sağlamak ve turistik aktiviteler planlamaktır.
  4. Yaşlı Turizmi: Yaşlı bireylere seyahat edip tatil yapma imkanı sunan turizm çeşididir. Bunama ya da Alzheimer gibi bakımı maliyetli ve zorlayıcı hastalar için oluşturulmuştur. Yaşlı hastalar için çeşitli tesisler tasarlanır, aktiviteler oluşturulur ve hizmet sunulur. Eğlence, sosyalleşme ve sağlık hizmeti imkanları sağlanır.

Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?

Türkiye’de bulunan sağlık kuruluşlarının (devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel sağlık tesisleri) ve acentelerin sağlık turizmi yapabilmeleri için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığından Sağlık Turizmi Yetki Belgesi almaları gerekmektedir.

Sağlık kuruluşlarının ve acentelerin Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alabilmeleri için gerekli koşulları sağlamaları şartı vardır. İşletmenin türüne göre istenen belgeler ve koşullar farklılık göstermektedir.

1- Sağlık Kuruluşları İçin Sağlık Turizmi

sağlık turizmi nasıl yapılır
sağlık turizmi nasıl yapılır

Sağlık turizmi için sağlık tesisinin yetkinlik kriterlerini karşılaması gerekir. Bunlar şöyle özetlenebilir:

  • Yabancı hasta takip sistemi kullanmak
  • Uluslararası sağlık turizmi birimi kurmak (bu birimde en az 2 kişi olmalıdır; 1 doktor ve 1 yabancı dil bilen çalışan)
  • Hastaları bilgilendirmek için sistem ve altyapı kurmak

Sağlık kuruluşlarının sağlık turizmi yetki belgelerini sorunsuz bir şekilde alabilmeleri için aşağıdaki koşulları sağlamaları şarttır:

  • Sağlık kuruluşunun, belge için başvuru yapmadan önce yapılan son sağlıkta kalite değerlendirmesinden en az 85 puan almış olması gerekmektedir.
  • Kuruma gelecek sağlık turistinin, kurumun internet sitesinden tedavi göreceği doktor hakkında yeterli bilgi alabiliyor olması şarttır. Sağlık tesisi, bu alt yapıya sahip olmalıdır.
  • Sağlık kuruluşunun, turist kurumlarına gelmeden önce tedavi olacağı hekimden tedavisine dair detaylı bilgi sahibi olabilmesini sağlayacak bir iletişim ve bilgi aktarımı ağına sahip olması gerekir.
  • Sağlık turistinin, sağlık kuruluşuna gelmeden önce tedavisi için istenen depozito ücretini kuruma ödeyebilmesi için bir altyapı oluşturulmalıdır.
  • Kuruluşta sunulacak bütün hizmetler yabancı hasta modülü kapsamında yapılmalıdır. Bunun için gerekli altyapı oluşturulmalıdır.
  • Kuruluşun, Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı kapsamında sunduğu sağlık hizmetinin (klinik ve laboratuvar bulgularının, teşhislerin, tedavi detaylarının, tedavinin sonucuna ilişkin bilgilerin, tedavi sonrası yapılması gerekenlerin vb.) bütün detayları, hastanın kendi dilinde hazırlanmalı; ardından hasta ve doktor tarafından imzalanmalıdır.
  • Uluslararası Sağlık Turizmi Biriminde görev alan doktor ve diğer sağlık çalışanlarının yabancı dil yeterlilik belgesine sahip olması şarttır.

Mutlaka bir göz atın: Sağlık Turizmi Teşvikleri

2- Acenteler İçin Sağlık Turizmi

06.05.2021 tarihinden itibaren sağlık turizmi aracı kuruluşları acenteleri sağlık turizmi yetki belgesi yetkilendirilmesine yönelik iş ve işlemler, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (UHSAŞ) tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle başvurular UHSAŞ’a yapılmaktadır.

Aracı kuruluşların alması gereken Acente Sağlık Turizmi Yetki Belgesi için yetkinlik kriterleri şu şekildedir;

sağlık turizmi nasıl yapılır
  • A Grubu seyahat acentesi işletme belgesi sahibi olmak. TURSAB belgesi için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Uluslararası sağlık turizm yetki belgesine sahip en az 3 sağlık kuruluşu ile protokol imzalamak.
  • Yabancı dilin bir tanesinin İngilizce olması şartıyla gelecek çağrılara cevap verebilecek ve en az 2 yabancı dilde 7/24 hizmet verebilecek altyapıya sahip olmak.
  • Çağrı merkezinde çalışacak kişiler dışında yabancı dil bilen en az 2 kişi istihdam etmek. (Yabancı dillerden 1 tanesi İngilizce olmalı)
  • ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 65 puan almak ya da uluslararası geçerliliğe sahip yabancı dil yeterlilik belgesine sahip olmak. / (Lisans düzeyinde Mütercim ve Tercümanlık bölümünden mezun olduğuna dair belgeye sahip olan çalışanların yabancı dil yeterlilik sınavına girmesine gerek yoktur.)
  • Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere en az 3 dilde bir web sitesine sahip olmak.
  • Sağlık turisti için seyahatini kapsayacak sağlık sigortası yaptırmak.
  • Alacağı hizmet, tedavi ve ücret hakkında sağlık turistini bilgilendirecek iletişim ağını kurmak.
  • Sağlık turistinin ülkeye geliş, tedavi süreci ve ülkeden ayrılış aşamalarını koordine etmek. Transfer ve taburcu işlemlerini gerçekleştirmek.
  • Tedavi gördüğü sırada sağlık turistine dair elde edilen bilgi hususunda 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun bir şekilde hareket etmek.
sağlık turizmi nasıl yapılır
sağlık turizmi nasıl yapılır

Sağlık Turizmi yapabilmek ve sektörde markanızı duyurabilmek için sağlık turizmi yetki belgesinin yanı sıra üzerinde durulması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar şöyle özetlenebilir:

Pazarlama Stratejisi

Sağlık turizmi sektörü son derece rekabetlidir. Her sene bu alana yönelen onlarca sağlık kuruluşu ve acente vardır. Tüm bu kurum ve kuruluşların arasından sıyrılmak ve kendi marka sesinizi duyurabilmek için bir dijital reklam ajansı ile anlaşmalı ve pazarlama stratejisi geliştirmelisiniz.

Finansal Yeterlilik

Hem sağlık kuruluşlarının hem de acentelerin, sağlık turizmi yapmaya başlamadan önce belirli bir miktar sermayeye ihtiyacı vardır. İstihdam edilecek sağlık personeli, reklam ve pazarlama, klinik ekipmanları ya da ofis gibi giderler öncesinden hesaplanmalı ve bütçe oluşturulmalıdır.

Hizmet Verilen Alanı Belirlemek

Sağlık turizmi yapabileceğiniz birden çok alan bulunmaktadır. Son yıllarda Türkiye’de en yaygın olan sağlık turizmi alanları; saç ekimi, obezite, plastik cerrahi ve diş sağlık turizmidir. Hangi alanda hizmet vereceğinizi belirlemek doğru iş planlaması için önemlidir.

Yeterli ve Yetkin Personel İstihdamı

Yurt dışından sağlık hizmeti almak için gelecek hastalarla ilgilenen doktorun alanında uzman ve kurumda çalışan personellerin de yabancı dil yeterliliğinin olması gerekmektedir. Hasta ile geliş öncesinde, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında doğru iletişimin kurulabilmesi için yeterli ve yetkin personel istihdamı önemlidir.

Dijital Medya İçin Ajans Seçimi

Doğru dijital medya ajansı seçimi, hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olacak en önemli adımdır. Dijital ajanslar;

1. Marka imajını yansıtan etkileyici ve kullanıcı dostu web siteleri tasarlar. Web sitesi tasarım ve yazılım süreçlerini yürütür. Siteleri mobil kullanıma uyumlu hale getirir ve site hızını ayarlar.
2. Tasarlanmış web sitesini SEO uyumlu hale getirir. Böylece Google aramalarında üst sıralarda yer alarak daha çok kitleye ulaşmanızı sağlar.
3. İçerik planlaması oluşturarak markanın daha iyi pazarlanmasını ve hedef kitlenin ilgisini çekmeyi başarır.  
4. Sosyal medya hesaplarını yönetir. Hedef kitle için sosyal medya stratejisi geliştirir ve uygular.
5. Reklam bütçesini en etkili şekilde kullanarak çevrimiçi reklam kampanyaları yürütür. Google Ads ve sosyal medya reklamları ile hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır.

Özetleyecek olursak dijital ajanslar, sağlık turizmi yapacak kuruluşların dijital dünyada var olabilmeleri ve rekabet edebilmeleri için oldukça geniş bir yelpazede hizmet sunarlar.

Benzer Yazılar

Sağlık Turizmi
Sağlık Turizmi
Sağlık Turizmi

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir