Yazar:

admin

22/06/2023

İçerik Yazarı Nasıl Olunur? 5 Adımda İçerik Yazarlığı Rehberi!

Günümüzde işletmeler için içerik yazısı, blog yazıları, açılış sayfaları, ürün açıklamaları, tanıtım yazısı vb. içerik yazarak para kazanabilirsiniz. Ancak içerik yazarı olmak için başlamadan önce öğrenmeniz gereken çok şey var… Bu yazıda içerik yazarı nasıl olunur sorusunu detaylı olarak inceleyeceğiz.

Ek olarak içerik yazarlığı nedir sorusuna da net bir şekilde yanıt alabileceksiniz. SEO uyumlu içerik yazarlığı, son dönemin yükselen trend meslekleri arasında. Detaylar rehber içeriğimizde…

Yazı yazarak para kazanmak istiyorsanız, öncelikle içerik dünyasına giriş yapmalısınız. Birçok işletme dijital dünyada görünür olmak için içerik yazarlarına ihtiyaç duymaktadır. Sunacağımız rehber sayesinde içerik yazarı olmak ve para kazanmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Yazmayı bilmek için okumayı bilmeli, okumayı bilmek için yaşamayı bilmelisiniz.

– Guy Debord

Başlangıç

İçerik Yazarı Nasıl Olunur?
İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

İçerik yazarlığı; bir klavyeden ve yazma becerisinden daha fazlasını gerektirir. Çevrimiçi içerik oluşturma sektöründe başarılı olmak istiyorsanız planlı gitmenizde yarar var. İçerik yazarı nasıl olunur? İşte dikkat etmeniz gereken temel unsurlar:

  • Cümle yapısı ve makale dahil olmak üzere yazmanın temellerini anlayın.
  • Temel dil bilgisi, yazım ve noktalama işaretlerini ortalamanın üzerinde bir şekilde kavrayın. (En azından başlamadan önce öğrenmek için biraz zaman ayırın)
  • Kendinize bir kategori belirleyin. (Hangi kategoride iyiyseniz onunla ilgili araştırmalar ve yazılar sizi geliştirecektir. Spor, finans, sağlık vs.)
  • Yazılarınızı yazacağınız kuruma göre profesyonel anlatım diline sahip olduğundan emin olun.
  • Her zaman yazdıktan sonra yazınıza dönüp okuyucu gözüyle okuyun. (Anlaşılır mı değil mi, hata var mı gibi eksiklerinizi daha rahat görebilirsiniz.)
  • Araştırma yaparken mutlaka iyi analizler yapın.
  • Size verilen işleri zamanında teslim edin.
  • Asla kopya içerik kullanmayın!

Dijital içerik dünyasında işler hızla ilerliyor. Başarılı yazarlar ve editörler, bilgileri hızlı bir şekilde kavrayabilir. Bunun yanı sıra profesyonelce iletişim kurabilir ve her şeyden önemlisi son teslim tarihinden önce işleri bitirir. 

Aslında içerik yazarı olmak kolay gibi görünse de bir o kadar zor olduğunu işin içine girdiğinizde görebilirsiniz. Bu işi kolaylaştırmak size kalmış bir durum. Sıkı çalışır, çok okur ve çabuk öğrenirseniz kısa sürede kavrayabilir ve iyi bir içerik yazarı olabilirsiniz.

İçerik yazarı nasıl olunur sorusundan önce konu hakkında bilgileri detaylı olarak inceleyelim…

İçerik Yazarlığı Nedir?

İçerik Yazarlığı Nedir
İçerik Yazarlığı Nedir

İçerik yazarlığı nedir sorusu ile devam edelim. Günümüzün dijital dünyasında içerik kavramı, bambaşka bir boyutta ilerlemeye devam ediyor. Temel olarak işletmelerin dijital alanda görünür olmalarına yardımcı olan ve marka kimliği açısından muhteşem etkilere sahip dijital materyallere içerik adı veriliyor.

İçerikler farklı formatlarda olabilir. Örneğin resim, video, infografik, metin… Bunların hepsi birer içeriktir. İçerik yazarlığı ise içeriğin sadece yazı kısmına odaklanır ve SEO uyumlu makalelerden içeriğin anlamlı olmasına kadar pek çok alanı ilgilendirir.

İlgili içerik: SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

İçerik Yazarı Nasıl Olunur
İçerik Yazarı Nasıl Olunur

Gelelim asıl konumuza… SEO uyumlu içerik yazarı nasıl olunur? İçerik yazarı olabilmek için elbette öncelikle dilbilginizin iyi olması ve SEO hakkında bilginizin olması gerekiyor. Eğer siz de içerik açısından metin yazarı nasıl olunur diyorsanız aşağıdaki adımları takip edin:

1. Yazma Becerilerinizi Geliştirin

İçerik yazarlığının büyük bir bölümü yazma becerilerinden oluşur.

2. Konu Hakimiyeti Önemlidir

İçerik yazarlığında konu hakimiyeti çok önemli bir kavramdır. En az 1 konuda uzman olmaya çalışın.

3. Hedef Kitle Analizi Yapın

Hedef kitlenizi tanımadan doğru içeriği oluşturamazsınız.

4. İçerik SEO Kurallarını Öğrenin

İçeriğinizin arama motorları tarafından kolayca taranabilmesi ve algılanabilmesi için optimize edilmesi gerekir.

5. Son Kontrolleri Yapın

İçeriğinizi paylaşmadan ya da teslim etmeden önce mutlaka kontrol edin.

Şimdi içerik yazarı nasıl olunur sorusunu detaylı olarak yanıtlayalım…

1- Yazma Becerilerinizi Geliştirin

SEO Uyumlu Makale Yazma Becerileri
SEO Uyumlu Makale Yazma Becerileri

İçerik yazarlığı nasıl yapılır diyorsanız elbette öncelikle yazma becerilerinizi geliştirmekle işe başlayacaksınız. Öncelikle bunun hemen olmayacağını, zamanla alışacağınızı söylemek gerekiyor. Freelance içerik yazarı olmak, bu anlamda avantajlıdır. Çünkü serbest çalışma ile kendinizi daha rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Peki, yazma becerilerini nasıl geliştirebiliriz? Aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Düzenli olarak okuyun.
  • Seviyenize bakmadan yazı yazmaya başlayın.
  • Dilbilgisi ve imla kuralları hakkında pratik yapın.
  • Temel SEO uyumlu içerik kurallarını öğrenin.

2- Konunuza Hakim Olun

İçerik yazarlığı başvurusu yapmadan önce konunuza hakim olduğunuzdan emin olmalısınız. Çünkü, içerik yazarı nasıl olunur sorusunun temel yanıtı konu hâkimiyetidir. Diğer teknik detayları kolay bir şekilde aşabilirsiniz.

  • Kendinize bir konu belirleyin ve aşağıdaki adımları takip edin:
  • Seçtiğiniz konu hakkında araştırmalar yapın.
  • Doğru bilgiye nasıl ulaşacağınızı öğrenin.
  • İnterneti ve arama motorlarını bilgiye ulaşma noktasında etkin bir şekilde kullanın.
  • Yapay zeka uygulamalarından yararlanın.

İçerik yazarı nasıl olunur? Yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz… 🙂

3- Hedef Kitle Analizi Yapın

Hedef Kitle Analizi | İçerik Yazarı Nasıl Olunur?
Hedef Kitle Analizi | İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

İçerik yazma sitelerindeki ilanlara baktığınızda sürekli aynı şeylerden bahsedildiğini görürsünüz: Hedef Kitle Analizi… Peki, nedir bu hedef kitle analizi? Neden içerik yazarlığı için çok önemli? Gelin anlatalım…

  • Hedef kitlenizi tanımak, bu kitleye uygun bir içerik üretmeniz ve etkileşim almanız açısından çok önemlidir. Arama motorlarını da bunu bilerek algoritmalarını günceller ve hedef kitlesine en iyi içeriği sunan kazanır!
  • Hedef kitle analizini yapmak için odak anahtar kelimenizi Google’da arayarak mevcut sonuçları değerlendirebilirsiniz.
  • Burada rakip sitelerin hangi içeriği nasıl ürettiklerini iyi bir şekilde analiz edin.

Geldik içerik yazarı nasıl olunur sorusunun kritik yanıtına: İçerik SEO…

4- İçerik SEO’sunu Öğrenin

İçerik SEO, içeriğinizin arama motorları tarafından kolayca taranabilmesi ve algılanabilmesi, buna bağlı olarak sıralama avantajı elde edilmesi için uygulanan kurallar bütünüdür. Peki, hangi aşamaları içerir?

  • Anahtar kelimelerin doğal ve doğru bir şekilde kullanılması,
  • Eş anlamlı anahtar kelimelerin içerikte kullanılması,
  • Anahtar kelimenin yoğunluğunun ortalama bir şekilde ayarlanması,
  • Anahtar kelimelerin başlık yapılarında önem sırasına göre kullanılması.

Öneri içerik: Anahtar Kelime Nedir?

5- Kontrollerinizi Yapın

İçerik yazarı nasıl olunur sorusunun son yanıtına gelelim: Kontrol Yapmak! İster kendi işinizi yapın, ister freelance olarak çalışın, içeriğinizi kontrol etmeden asla teslim etmeyin. Bunun anlamı şu: İçeriği göndermeden ya da paylaşmadan önce SEO, anlam ve bütünlük açısından okuyucu gözüyle içeriği okumak…

Bu şekilde emin olun daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Alanında uzman bir içerik yazarı olmak için bu adımlarla başlayabilirsiniz.

İçerik Yazarına Sahip Şirketler – İçerik Yazarı Arayan Firmalar

İçerik Yazarı Olmak
İçerik Yazarı Olmak

Bazı şirketler iş ilanlarında buldukları Freelancer yani serbest çalışanlarla çalışırken, diğerlerinin kadrosunda tam zamanlı içerik yazarları vardır. Bununla birlikte çoğu orta ve büyük işletmeler, içeriklerini yazacak kişileri Kariyer.net gibi şirketleri dış kaynak olarak kullanır.

Birçok türde içerik yazarı arayan firmalar vardır. Ancak hepsi üç temel modelden birine girer:

  • Marketplace (Freelance): Bu tür firmalar içerik pazarında doğrudan müşterilerle çalışır. Sorunlar ortaya çıktıkça onlarla iletişim kurar. Çoğu müşteri, sunduğunuz işi düzenler veya inceler. Ancak bazen Freelance editörü gerekli tüm işleri yapmaktadır.
  • Kurumsal: Kurumsal bir modelle, doğrudan müşteri yerine şirket için bir İçerik Yöneticisi veya Proje Yöneticisi ile ilgilenirsiniz. Proje yöneticileri ekipleri bir araya getirir, talimatlar oluşturur ve sipariş verir. Ayrıca gönderimleri inceler ve son teslim tarihlerini yönetirler. Freelance içerik yazarları her zaman bu tür siparişlere dahil olur ve bazı şirketler QA adı verilen üçüncü bir inceleme katmanı kullanır.
  • Ajanslar: İçerik ajansları genellikle müşterilere içerik oluşturmanın (SEO, strateji, vb.) ötesine geçen hizmetler sunar. Freelance içerik yazarları işe alınır. Genellikle biraz daha fazla ödeme yapsalar da, daha yüksek düzeyde uzmanlık isterler. 

Bu neden önemli? Bu sektörde yeniyseniz, öğreneceğiniz çok şey var. Bazı temel becerilere veya uzmanlığa sahipseniz, ihtiyaç duyduğunuz danışmanlığı, proje yöneticilerinin işçi ekiplerini oluşturmak ve eğitmekle görevlendirildiği bir kurumsal operasyondan alma olasılığınız çok daha yüksektir. Pazar yeri müşterileri, siparişleri almadan önce yazarların ve editörlerin zaten “uzman” olmalarını bekler.

NOT: İçerik yazarı nasıl olunur konusunda sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz ve bol bol okuma – yazma yapmanız gerekmektedir.

35Dijital, hem Marketplace hem de kurumsal işlemleri başarıyla yürüten şirketlerden bir tanesidir. İzmir SEO ve içerik yönetimi konusunda başarılı markalardan birisi olduğumuzu ifade edebiliriz. Bünyemizde bulunan editörlerimiz, içerik yazarı olarak yıllarını bu sektörde adamış ve her geçen zaman kendilerine yeni şeyler katarak ilerlemiştir.

Bu yüzden İzmir içerik hizmeti ve SEO hizmeti konusunda adını duyurmuştur. Makale yazarı olmak istiyorum diyorsanız ve kendinize, kaleminize güveniyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz. İletişim seçeneklerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

İçerik Yazarlığında Neye İhtiyacınız Olacak?

İçerik yazarı olmak istiyorsanız ihtiyacınız olan birkaç basit ekipmanlara ve unsurlara sahip olmanız gerekiyor.

  • İnternet
  • Bilgisayar / Tablet
  • Banka hesabı (ödeme alabilmeniz için)
  • Azim ve çalışma hırsı (sizi sektörde ileriye götürecek 2 unsur)

İçerik önerisi: WP Rocket Nasıl Kurulur?

İçerik Yazarlığı İş İlanları

İçerik Yazarlığı İş İlanları
İçerik Yazarlığı İş İlanları

İçerik yazarı olmak istiyorum diyorsanız, önünüzde birçok alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Kendi işinizi kurabilir, freelance olarak çalışabilir ya da bir şirkete bağlı olarak tam zamanlı bir şekilde çalışabilirsiniz. Bunun için elbette yazarlık becerilerinizi geliştirmeniz gerekiyor.

İçerik yazarlığı iş ilanlarını kontrol ettiğinizde belirli becerilere sahip kişilerin tercih edildiğini görebilirsiniz. İçerik yazarı nasıl olunur konusundaki adımları başarıyla tamamladığınızda artık iş ilanlarına başvurabilirsiniz.

Bunun için pratik yapmayı ihmal etmeyin. Bol bol pratik yapın ve hatta, basit ve ücretsiz bir şekilde kendi blog sitenizi kurarak becerilerinizi geliştirin.

İçerik Yazarları Ne Kadar Kazanıyor?

İçerik yazarı nasıl olunur öğrendik. Peki, içerik yazarlığı maaşı ne kadar? Ne kadar kazanıyorlar? İnceleyelim…

Makale yazarı olmak isteyen tüm içerik yazarı meraklılarının da sorduğu soru, içerik yazarları ne kadar kazanıyor sorusudur. Eminim Google’da birçok sitede binlerce lira kazandığını görmüşsünüzdür. Bu aslında hem doğru, hem de doğru değildir.

İçerik yazarlığı maaşı ya da kazancı, kelime başı aldığınız ücret ve yaptığınız işe bağlı olarak değişebilmektedir. Makale yazarı olmak istiyorum ama ne kadar alacağım bilmiyorum, sorusu yeni başlayanlarda çok var.

Öncelikle nasıl yazılacağı konusunda bilgilere sahip olmanızda yarar var. İlk başlarda referans amaçlı birkaç yazıyı (çok fazla kelime olmayacak şekilde) ücretsiz yazabilirsiniz. Bu size tecrübe kazandıracaktır.

Müşterilerinizden gelen geri dönüşlere bakarak kendinizi geliştirip ona göre fiyat belirleyebilirsiniz. Bunun haricinde makale yazarları ortalama en düşük 100 kelime ücret olarak ortalama 7 TL‘den çalışmaktadır. Yani 1.000 kelime yazdığınızda 70 TL kazanmış oluyorsunuz.

Profesyonel yazarların fiyatları 100 kelimesi 9 ila 12 TL arasında değişirken, yazılan kategorilere göre de değişebilir. Fiyatınızı kendiniz ve kaleminizin belirleyeceğini unutmayın.

İlginizi çekebilir: SEO Kontrol Listesi

İzmir SEO ve Dijital Merkezi olarak 35Dijital bünyesinde çalışmak isterseniz iletişim kurabilirsiniz. Kurumsal firma olarak profesyonel içerik yönetimi hizmeti almak isterseniz aynı şekilde bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir