Aykut Editör
15/11/2024Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur? Keyword Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Anahtar kelime, dijital pazarlama ve arama motoru optimizasyonu (SEO) dünyasında büyük bir öneme sahip. Bir web sitesinin ya da içeriğin hedef kitlesine ulaşabilmesi için doğru anahtar kelimelerin belirlenmesi ve kullanılması önem arz ediyor. Peki, anahtar kelime nedir ve nasıl bulunur? Bu sorunun cevabı, başarılı bir dijital strateji oluşturmanın temel taşlarından biri.
Anahtar sözcük nedir sorusuyla başlayan bu içerikte, kavrama dair tüm stratejileri de açıkladık. O halde anahtar kelimelerin dünyasına kapsamlı bir şekilde giriş yapalım!
Anahtar Kelime Nedir?
İlk olarak anahtar kelime nedir sorusuyla başlayacağız. Dijital pazarlama ve SEO ile ilgilenen biriyseniz bu kavramı daha önce duymuş olmanız muhtemel. İngilizce tabiriyle keyword ne demek? Gelin açıklayalım!
Anahtar kelimeler; içeriğiniz ne ile ilgili olduğunu ifade eden ve kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları sorgulardır. Yani basit tabirle; kullanıcılar bazı konular hakkında araştırma yapıyor ve bunu yaparken kullanmış oldukları kelimeye anahtar kelime deniyor diyebiliriz.
Dijital pazarlama ve arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejilerinin temel taşlarından biri olan anahtar kelimeler, bir web sitesinin hedef kitlesine ulaşmasını sağlayan önemli unsurlardır.
Örneğin; bir evcil hayvan mağazası, “köpeğime ne kadar mama vermeliyim?” gibi sıkça aratılan soruları hedefleyerek içerik üretebilir. Bu sayede kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren içerikler oluşturarak hem ziyaretçi sayısını artırabilir hem de doğru hedef kitleye ulaşabilir.
Anahtar kelime örnekleri oldukça fazladır ve internette arayabileceğiniz her şey, anahtar kelime olarak değerlendirilebilir. Örneğin:
- Para kazanma
- Para kazanmanın yolları
- İnternetten para kazanma
gibi sorguların tamamı anahtar kelime olarak değerlendirilebilir. Elbette keyword’lerin çeşitleri var ve kendi içerisinde kategoriye ayrılıyorlar. Anahtar kelime analizi yaparken sürecin tamamına hâkim olmanız gerekiyor.
Anahtar kelime nedir sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi çeşitlerine değinelim….
Öneri içerik: SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
Anahtar Kelime Türleri
Anahtar kelime nedir sorusunu yanıtladık. Peki, bu kelimelerin türleri var mı? Varsa nelerdir?
Anahtar kelime türleri aşağıdaki gibidir:
- Head Keywords
- Body Keywords
- Long Tail Keywords
Şimdi bu kavramları detaylı olarak inceleyelim.
1- Head Keywords
Arama hacminin ve rekabetin yüksek olduğu, genel ifadeleri tanımlayan anahtar kelimelerdir. Örneğin “sosyal medya” sorgusu, head keywords’lere örnek olarak verilebilir.
Bu anahtar kelimelerde sıralama almak için yüksek güvenilirlik ve otoriteye sahip olmanız gerekir. Ayrıca SEO açısından kusursuz bir alt yapı ile beraber kaliteli içeriklerin de varlığı söz konusu olmalıdır.
2- Body Keywords
Body keywords, head keywords kadar genel ifade içermeyen, ancak yine de arama hacmi ve rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerdir. Örneğin “sosyal medya uzmanı” arama sorgusu buna örnek olarak verilebilir.
Bu tür anahtar kelimelerde sıralama almak için yine aynı unsurların varlığı gerekir. Ancak head keywords’lere göre sıralama şansı daha yüksektir.
Anahtar kelime nedir sorusunun yanıtlarına uzun kuyruklu kelimelerle devam edelim…
3- Long Tail Keywords
SEO dünyasında sıklıkla duyduğumuz uzun kuyruklu anahtar kelimeler, long tail olarak ifade ediliyor. Örneğin “sosyal medya uzmanı nasıl olunur” sorgusu long tail keywords olarak tanımlanabilir.
Bu anahtar kelimelerin arama hacmi ve rekabet düzeyi diğerlerine göre daha düşüktür. Ancak özel sorgular olduğundan dolayı kullanıcılar tarafından geri dönüş alma olasılığı daha fazladır.
Anahtar kelime nedir sorusunda bu detaylara hâkim olmak önemlidir. Seçilecek anahtar kelimenin rekabet düzeyi, arama hacmi, alaka düzeyi, arama niyeti gibi unsurların tamamını dikkate almalısınız.
SEO’da Anahtar Kelimeler Neden Bu Kadar Önemli?
Anahtar kelime nedir sorusu kadar önemli bir soru daha var. Anahtar kelimeler neden önemlidir? Keyword’ler dijital pazarlama ve SEO stratejilerinin merkezinde yer alır. Bu strateji doğru bir şekilde kullanıldığında sitelerin görünürlüğünü büyük ölçüde artırır.
Anahtar kelimelerin SEO açısından önemi şu şekildedir:
- Hedeflenmiş Trafik Sağlar: Anahtar kelimeleri hedef kitlenizi dikkate alarak belirlediğinizde sitenize uygun müşteri kitlesini çekmiş olursunuz.
- İçeriğin Anlaşılması: Anahtar kelimeler, içeriği anlamlandırmak açısından oldukça önemlidir.
- Sıralama: Anahtar kelime stratejileri, sıralama şansınızı arttıracaktır. Bu da daha fazla trafik ve dönüşüm anlamına gelir.
- Rekabet Avantajı: Birçok sektörün rekabet düzeyinin yüksek olduğu düşünüldüğünde fark yaratmak için etkin bir şekilde anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.
- Kullanıcı Deneyimi: Anahtar kelime kullanımı, kullanıcı deneyimi üzerinde de etkilidir.
SEO Hizmeti ile şimdi tanışın! 🙂
Anahtar Kelime Nasıl Bulunur?
Buraya kadar anahtar kelime nedir kısaca açıkladık. Öneminden bahsettik ve türlerini değerlendirdik. Peki, anahtar kelime nasıl bulunur? Belki de konuyla ilgili anlaşılması gereken en önemli sorgu budur.
İçerikleri oluştururken bir anahtar kelime stratejisinin olması, size büyük avantajlar sağlayacaktır. Anahtar kelime bulucuları kullanmak, büyük oranda yarar sağlasa da tek yöntem değildir.
Şimdi anahtar kelimeleri nasıl bulacağınıza kısaca değinelim.
1- Anahtar Kelime Bulucular
İlk olarak anahtar kelime buluculardan bahsetmek doğru olacaktır. Piyasada anahtar kelime analizi yapabileceğiniz pek çok araç bulunuyor. Bu araçlar, genel olarak sadece anahtar kelime değil, tüm SEO süreçlerini aktif olarak yönetmenizde büyük kolaylık sağlar.
Anahtar kelime bulucuların birçoğu ücretlidir ancak kısmen ücretsiz araçlar da vardır. Bu yerlerde arama hacmi öğrenme gibi pek çok özelliği kullanabiliyorsunuz.
En çok kullanılan SEO analiz araçları aşağıdaki gibidir:
- SEMRush: SEMRush, anahtar kelime analizi için kullanabileceğiniz en basit araçlardan birisidir. Özellikle Keywords Magic Tool gibi anahtar kelime bulma aracına sahip olması, en büyük avantajlarından birisidir. Başlangıç aşamasındaysanız ücretli olması, sizin için dezavantaj olabilir.
- Ahrefs: Ahrefs, site ve içerik analizi yapabileceğiniz bir diğer araçtır. Dünyada en sık kullanılan SEO araçlarının başında geliyor. Ahrefs Free Keyword Generator kullanarak ücretsiz bir şekilde anahtar kelimelerinizi oluşturabilirsiniz. Elbette ücretli sürümünde birçok özelliği aktif olarak kullanabildiğinizden de bahsetmek gerekir.
- Keywordstool.io: Keywordstool, anahtar kelime bulmak için kullanabileceğiniz bir diğer araçtır. Ücretli sürümünde her ne kadar daha fazla özellik kullanılabilse de ücretsiz sürümünde de anahtar kelime yönünden başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Anahtar kelime nedir yolculuğumuzda bu kelimeleri bulabileceğiniz en temel araçlara değindik. Elbette piyasada daha fazla araç bulabilirsiniz ancak, en çok bunların kullanıldığını söyleyelim. 🙂
Öneri içerik: SEO Kontrol Listesi
2- Google Arama Motoru
Arama motoru anahtar kelimeler yönünden oldukça zengindir. Yani bu kelimeleri kaynağından araştırmak, muhteşem sonuçlar verebilir. Google’da arama yaparak da anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.
- Örneğin Google’a “sosyal medya” yazdığınızda aşağıdaki kutucukta bizim için alakalı popüler anahtar kelimeleri önerecektir. Bunlar arasında değinmek istediğimiz konular varsa alıp anahtar kelime olarak kullanabiliriz. Bu, içeriğinizin kusursuz ve eksiksiz olmasını sağlayacaktır.
- Yine Google’da arama sonuç ekranının en alt kısmında küçük kutucuklar içerisinde alakalı anahtar kelimelerin yer aldığını görebilirsiniz. Bu da önemli verileri elde etmenizi sağlar.
- Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi Google’da arattığınızda “kullanıcılar bunu da sordu” kısmını sık sorulan sorular kısmı için kullanabilirsiniz. Hedef kitlenizin hangi soruları sorduğunu bilmek, elbette çok önemlidir.
Anahtar kelime nedir, nasıl bulunur sorusu için son bir araç daha önereceğiz.
3- Google Keyword Planner
Google Keyword Planner, esasında Ads reklamcılığı için kullanabileceğiniz bir araç. Ancak hangi anahtar kelimenin ne kadar popüler olduğunu, aylık aranma hacmini, rekabet seviyesini öğrenerek önerileri de alabileceğiniz bir araç olarak da kullanılabilir.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da anahtar kelime bulma aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Bağlantıyı açın ve Google hesabınızla giriş yapın.
- “Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin” seçeneğine tıklayın.
- Hedeflediğiniz herhangi bir anahtar kelimeyi veya kelimeleri ekrana girin.
- “Sonuçları Görün” seçeneğine tıkladığınızda öneriler sıralanacaktır.
- Ayrıca başka bir web sitesindeki sayfa URL’si ile de arama yapabilirsiniz.
- Bunun için “Bir Web Sitesiyle Başlayın” seçeneğine tıklayarak URL’i o ekrana yapıştırmanız gerekiyor.
SEO İçin Anahtar Kelime Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anahtar kelime nedir, öğrendik. Peki, karşımıza çıkan yüzlerce anahtar kelime önerisi arasından nasıl seçim yapacağız? Şimdi bu konuyu inceleyelim…
1- Hedef Kitle Analizi
Öncelikle hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Hedef kitlenizin sorunları ne? Hangi konularda araştırma yapıyorlar? Neyi merak ediyorlar? Bu soruların yanıtlarına göre anahtar kelimelerinizi sınıflandırmalısınız.
Hedef kitlenizin ilgilendiği bir konu başlığında onların ilgilenmediği şeyleri anlatırsanız, muhtemelen başarı elde edemezsiniz. Bu nedenle hedef kitlenizin sorunlarına çözüm üreten, onların ilgi duyabileceği konulara ağırlık vermeniz gerekiyor.
2- Rekabet Analizi ve Arama Hacmi
Anahtar kelimelerin iki önemli kavramı: Arama hacmi ve rekabet… Bu konular en az anahtar kelime ne demektir sorusu kadar önemli. Gerçekten de anahtar kelime seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli unsurların başında bu iki kavram geliyor.
Arama hacmi ile başlayalım…
Her anahtar kelimenin bir arama hacmi vardır. Yukarıda bahsettiğim araçlarda bunu net bir şekilde tespit edemeseniz de yaklaşık değerler sunması bakımından oldukça kıymetlidir. Popüler olmayan ve size trafik getirmeyecek bir anahtar kelimede içerik üretmek istemezsiniz, öyle değil mi?
Peki, ne yapmak gerekir? Bu konuda uzun kuyruklu anahtar kelimeleri önerebiliriz. Bu kelimeler arama hacmi bakımından nispeten düşük olsa da başlangıç için daha rekabet edilebilir özellikler taşır. Örneğin; “sosyal medya uzmanı” kelimesine odaklanmak yerine “sosyal medya uzmanı nasıl olunur” anahtar kelimesini hedeflemek çok daha mantıklı olacaktır.
Tabii arama hacmi yüksek olan anahtar kelimeler de var. Ancak buralarda sıralama şansı oldukça düşüktür. Çünkü rekabetçi siteler zaten sıralama almıştır ve onları geçebilmek çok zordur. Bu nedenle rekabet konusuna da burada değinmek gerekir.
Anahtar kelimelerin rekabet derecesi bulunur. Burada site otoritesinin etkili olduğunu söyleyelim. Yukarıda bahsettiğimiz araçlar, bir noktaya kadar bu verileri de sağlıyor. Ancak %100 güvenilir değildir. Bu nedenle SERP sonuç sayfasını manuel olarak inceleyerek rekabet durumunu kendiniz kontrol edin.
Dijital Pazarlama Hizmetlerimiz ile tanışın!
3- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı
Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin detayına inelim. Uzun kuyruklu anahtar kelime nedir? Açıklamıştık. Peki, bu kelimeleri nasıl bulacağız ve nasıl kullanmalıyız?
- Uzun kuyruklu anahtar kelime bulmanın en etkili yolu Google’ın kendisidir.
- Genel bir ifadeyi yazmaya başlayın ve o ifadeye eklenen alakalı anahtar kelimeleri bulun.
- Sonrasında alaka düzeyine göre kendinize bir anahtar kelime listesi hazırlayabilirsiniz.
- Arama hacmi ve rekabet analizi gibi durumlar için Google Keyword Planner’da ilgili kelimeleri aratın ve analiz edin.
NOT: Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, arama hacmi düşük olsa da rekabet şansı daha yüksek olduğundan dolayı kolay bir şekilde sıralama alabilirsiniz. Web sitenizin ilk geri dönüşlerini almak açısından oldukça idealdir.
4- Arama Niyeti Analizi
Evet, anahtar kelime üretici kullandık ve kelimelerimizi belirledik. Ancak bunlar arasında seçim yaparken dikkate almanız gereken bir kavram daha var: Arama niyeti…
Google, her bir arama sorgusunu bir kategoride sınıflandırmıştır. Bu sınıflandırmaya göre arama niyeti ile eşleşen içeriklere sıralama önceliği vermektedir. Örneğin anahtar kelime arama hacmi odaklanarak seçim yaptığınızda bu konu eksik kalır. Arama niyetini de öğrenmelisiniz.
Arama niyeti için şu dört kategori söz konusudur:
- Bilgi amaçlı
- Gezinme amaçlı
- İşlem amaçlı
- Ticari amaçlı
Her sorgu, bu kategorilerden birisi ile eşleşir. Örneğin bilgi amaçlı bir anahtar kelimeye ticari amaçlı bir içerik üretirseniz, başarı şansınız yoktur. Öncelikle bu sorguların eşleştirilmesi gerekir.
Arama niyeti analizi için SEO analiz araçları sizlere güzel veriler sağlar. Ancak bu araçları kullanmıyorsanız manuel olarak arama yaparak SERP sayfasını kendiniz analiz edebilirsiniz.
Öneri: İçerik Yönetimi hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz!
Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?
Anahtar kelime nedir nasıl bulunur başlığında kelimelerin analizini nasıl yapacağınıza da değinmek istiyoruz. Anahtar kelime analizi için aslında aşamaların çoğunu verdik. Ancak bu başlıkta kısa bir özet geçmek istiyoruz:
- Anahtar Kelime Araştırması: Öncelikle anahtar kelimelerinizi belirleyin. Belirleyeceğiniz hedef kitle ve konu özelinde anahtar kelimelerinizi seçebilirsiniz. Bu aşamada Excel tablosunda kullanabileceğiniz kelimeleri not edin.
- Rekabet Analizi: Her bir kelimenin rekabet analizini yapmanız gerekir. Hangi anahtar kelimelerde sıralama şansınızın olduğunu bulun.
- Arama Hacmi: Bulduğunuz anahtar kelimeleri arama hacmine göre sıralayın. Rekabet durumunu da göz önünde bulundurarak seçim yapın.
- İlgili Anahtar Kelimeler: Listenizdeki anahtar kelimelerden sadece konunuzla ilgili olanları seçin. Kullanacağınız tüm kelimeler, içeriğinizle alakalı olmak zorundadır.
- Optimizasyon: İçeriğinizi bu anahtar kelimelere göre optimize edin. Bu noktada içeriği anahtar kelime ile doldurmaktan kaçının. Spam olarak algılanmamak için bu çok önemlidir.
Anahtar Kelime Planlayıcı Kullanmalı mıyım?
SEO süreçlerinde anahtar kelime planlayıcı kullanmanız büyük bir kolaylık sağlar. Ancak şart değildir. Örneğin SEMRush kullanarak rakip analizi, arama hacmi gibi pek çok veriye kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Benzer verileri Google’da sizlere Keyword Planner aracılığıyla sunmaktadır.
Her iki seçenekte de %100 doğru bilgilere ulaşamayacağınızı bilmeniz gerekiyor. SEO, esasında belli bir noktada tahmin ile yürütülen bir süreçtir. Bu nedenle anahtar kelime araçlarını kullanmak şart olmasa da size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Anahtar Kelime Stratejisi Nasıl Olmalı?
Anahtar kelime stratejisi belirlerken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- İlk olarak hedef kitlenizi belirleyin.
- Rekabet analizi yapın.
- Anahtar kelime araştırmasını tamamlayın.
- Anahtar kelimeleri seçin ve kategorize edin.
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ile başlayın.
- Otoritenizi arttırdıkça yüksek hacimli anahtar kelimeleri hedefleyebilirsiniz.
- Seçtiğiniz anahtar kelimeleri içeriklerinizde stratejik bir şekilde kullanın.
- İçerik başlıklarını ve meta açıklamalarını anahtar kelimelerinize göre optimize edin.
- Hedef anahtar kelimeyi URL’nizde kullanın.
- Anahtar kelimelerinizin sıralamasını düzenli olarak kontrol edin.
Anahtar Kelimeleri Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Ek İpuçları!
Sayfalarınıza anahtar kelimeler eklemek, arama motoru sıralamalarında daha üstte yer almanıza yardımcı olabilir. Ancak, anahtar kelimeleri gereksiz yere ve aşırı kullanmak (anahtar kelime doldurma) ters etki yaparak sayfanıza zarar verebilir.
Dengeli ve etkili bir anahtar kelime kullanımı için şu önerilere dikkat edebilirsiniz:
- Anahtar kelimeleri yalnızca doğal bir şekilde okuyabilecekleri yerlere ekleyin.
- Anahtar kelimelerin doğru dil bilgisel formlarını kullanın (örneğin, “küçük köpekler için mama”, “küçük köpek mama” yerine).
- Ana anahtar kelimenizi başlıkta ve meta açıklamada kullanmaya özen gösterin.
- Yardımcı (ikincil) anahtar kelimeleri ise metin içeriğinde ve alt başlıklarda uygun yerlerde kullanın
Sıkça Sorulan Sorular
Anahtar kelime nedir sorusuyla çıktığımız bu yolculukta konuyla ilgili pek çok kavramı açıkladık. Son olarak sıkça sorulan sorulara yer vermek istiyoruz:
1- Keywords ne demek?
Keywords, Türkçe karşılığıyla anahtar kelime anlamına gelir. SEO’da anahtar kelimeler oldukça önemlidir ve sürecin temelini oluşturur.
2- Geniş eşlemeli anahtar kelime nedir?
Geniş eşleme kavramı, Ads reklamcılığında kullanılmaktadır. Bu eşleşme türü, reklamların kapsamlı bir anahtar kelime listesi oluşturmadan daha geniş kitleye ulaşmanızı sağlar. Daha geniş kitlelere ulaşmak için ideal bir yöntemdir.
3- Rekabet düzeyi düşük anahtar kelimeler nasıl bulunur?
Rekabet düzeyi düşük anahtar kelimeleri bulmak için uzun kuyruklu anahtar kelimelere yönelmeniz önemlidir. Bu konuda Google, SEMRush, Ahrefs gibi platformlardan faydalanabilirsiniz.