Hilal
12/07/2024Copywriter Ne Demek? Copywriting Hakkında 6 Önemli Strateji!
Copywriter ne demek? Metin yazarlığıyla aynı şey midir? Copywriter olmak için neler yapılabilir ve işinize nasıl fayda sağlar gelin inceleyelim!
Copywriting hizmetin veya ürünün satışını ve bilinirliğini arttırmak için ilgi çekici içerik oluşturma anlamına gelir. Bu kapsamda e-postalardan, bloglara, reklamlara ve kataloglara olmak üzere pek çok içerik üretilir. Bu içerikler bir markanın pazarlama stratejisine büyük katkı sağlar.
Tüm bu içerik oluşturma süreci nasıl ilerler ve copywriter ne demek merak edenler için eksiksiz bir rehber hazırladık!
Keyifli okumalar!
Metin Yazarlığında 6 Önemli Strateji!
Günümüzde diğer metin yazarları tarafından da kullanılan stratejileri araştırdık ve derledik.
Gelin metin yazarlığında en önemli 6 strateji nedir bakalım!
- Hizmet veya ürünün özellikleriyle okuyucuyu boğmayın. Faydalara odaklanın!
- Duygular karar verirken herkesi etkiler. Bu nedenle bu duyguları nasıl uyandıracağınızı ve etkileyeceğinizi iyi bilmelisiniz.
- Ürünlerin sahibi değil tüketicisiymişsiniz gibi yazın. Bu sayede müşteriler ile daha rahat bağ kurabilirsiniz.
- Biz ve bizim kelimelerinden ziyade siz referansları sayesinde müşteri odaklı bir strateji kullanabilirsiniz.
- Cümlelerinizi sohbet havasında birbirine bağlayın. Bu sayede okuyucunuz metninizin sonuna kadar ilerler. İlgi çekici yazılar okuyucuda devam etme isteği uyandırır.
- Müşterilerinizde aidiyet ve ayrıcalık hissi uyandıracak kelimeler kullanın.
Copywriting ve Copywriter Ne Demek?
Copywriting okuyucuyu bir eyleme yönelten içerik üretme stratejisidir. Copywritingde amaç okuyucuyu harekete geçirmek ve ikna etmektir.
Copywriter; okumak için gelen kişileri satışa çevirmek için yazılarında ikna etme kabiliyetini kullanır. Copywritinge kısaca değindikten sonra şimdi de copywriter ne demek gelin bakalım!
Copywriter Ne Demek?
Yazımıza copywriter ne demek sorusu ile devam edelim…
Copywriter okuyucuyu ikna etmeye ve bir eylemi yapmaya teşvik eden yazılar yazan kişilerdir. Bu yazılar blog yazıları, reklam yazıları, sosyal medya yazıları ve e-posta yazıları olabilir. Copywriter zamanla bu yazıların birinde veya birkaçında uzmanlaşabilir.
Copywriter Ne İş Yapar?
Copywriter ne demek sorusundan sonra şimdi de “Copywriter” olarak adlandırılan bu kişiler ne iş yapar onu inceleyelim.
5 Maddede Copywriter Ne Demek, Ne İş Yapar:
- Metin için gerekli araştırmaları yapar.
- Ürün ve hizmetle ilgili öne çıkarılacak noktaları ve ilginç bakış açılarını bulmaya çalışır.
- Hedef kitlesinin ilgisini canlı tutmak için stratejiler geliştirir.
- Anahtar kelime araştırmalarını yapar.
- Yazıyı en dikkat çekici ve teşvik edici şekilde yazar.
Dijital Pazarlamada Copywriting
Copywriting ve copywriter ne demek detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de dijital pazarlamada copywriting neden bu kadar önemli ona bakalım.
Dijital pazarlamanın önemli stratejileri arasında metin yazarlığı yer alır. Yazılar sayesinde hedef kitlenizde merak uyandırabilir, duygusallıktan yararlanabilir ve okuyucularınızı harekete geçmeleri için teşvik edebilirsiniz. Bu sayede ürününüze veya hizmetine talep artar.
Tüm bunların yanı sıra copywriting; marka bilinirliğinin arttırılabilmesini sağlar ve bu sayede kaliteli müşteri kitlesi elde edebilirsiniz.
Dijital Pazarlamada Yazıların Önemli Olduğu Alanlar:
- Sosyal medya reklamları,
- E-postalar,
- Ürün sayfaları,
- Açılış sayfaları,
- Basın yayınları,
Dijital pazarlama ilginizi çekiyorsa 2024 yılı trendleri hakkında bilgi sahibi olun!
OKUYUN: “2024 Yılının En Popüler 7 Dijital Pazarlama Trendleri”
Metin Yazarlığı ve İçerik Yazarlığı Farkı
Metin yazarlığı (copywriting) ve içerik yazarlığı sıklıkla birbirine karıştırılabilir. Bu iki kavram birbirinden oldukça farklıdır. Copywriter ne demek detaylı bir şekilde açıkladık.
Şimdi de copywriting (metin yazarlığı) ve içerik yazarlığının farkı nedir inceleyelim.
- İçerik yazmaktaki amaç hedef kitlesini eğitmek, eğlendirmek ve daha uzun süre tutabilmektir. Bunun yanı sıra okuyucuların geri gelerek yeni yazılarınızı da okumak istemeleri de amaçlanan şeyler arasındadır.
- Metin yazarlığında ise yazı bilgilendirici, eğlenceli olabilse de asıl amaçlanan bu değildir. Metin yazarlığında amaç okuyucu ikna ve teşvik etmektir. Okuyucular bağlantıya tıklamaları, ilk görüşmeye gitmeleri ve satın almaları için teşvik edilir.
Metin yazarı ve içerik yazarının içerikleri benzer olsa da amaçları birbirlerinden tamamen farklıdır. İçerik yazarlığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için;
TIKLAYIN: “İçerik Yazarı Nasıl Olunur? 9 Soruda İçerik Yazarlığı!”
İçerik Pazarlamasına Metin Yazarlığı Nasıl Değer Katar?
Metin yazarının tek hedefini satış yapmak olarak nitelendirirsek bu pek doğru olmaz. Ana hedef tüketicinin satın alma deneyimini de iyileştirmek ve geliştirmektir.
Bu kapsamda içerikler stratejik olarak hazırlanır. Direkt olarak satışa yönlendirmek yerine tüketicinin bu süreci adım adım gerçekleştirmesi sağlanır.
İçerik pazarlamada da okuyucuyu eğlendirmek, bilgilendirmek ve yazıda tutmak hedeflenir. Zamanla okuyucu kitlesi belli olur ve kitlenin özellikleri de genel hatlarıyla şekillenir.
Hedef kitle net bir şekilde belirlendikten sonra okuyucuların özelliklerini bilmek ve isteklerini anlamak metin yazarlığında çok önemlidir.
Metin Yazarlığı Çeşitleri
Metin yazarlığına ilk adım attığınızda farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Ancak işinizi en iyi yapmanızın yolu tek bir alanda yoğunlaşmaktır. Bunun için diğer metin yazarlığı türleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.
İşte Metin Yazarlığı Türleri:
- Reklam Metin Yazarlığı
- E-Posta Metin Yazarlığı
- Sosyal Medya Metin Yazarlığı
- Teknik Metin Yazarlığı
- SEO Metin Yazarlığı
Gelin şimdi bu türleri kısaca açıkayalım!
Reklam Metin Yazarlığı
Reklam metin yazarlığında mümkün olduğunca az kelime kullanarak etki yaratmak hedeflenir. Bu nedenle her kelime çok önemlidir. Konu olabildiğinde kısa ve öz bir şekilde anlatılır.
E-posta Metin Yazarlığı
Net, karşı koyması zor ve ikna etme özelliği yüksek olan yazılarla müşterilerinizi etkileyebilirsiniz. E-postalar hala müşterilere ulaşmak için sık sık kullanılır.
Sosyal Medya Metin Yazarlığı
Sosyal medya metin yazarlığında kullanılacak olan sosyal medyaya göre stratejiler değişir. Bu alanda gelişme süreciniz deneme yanılma şeklinde ilerler.
Teknik Metin Yazarlığı
Kılavuzlar, kurulum ve kullanım makaleleri için teknik yazılar yazılır. Bu yazılar olabildiğinde net, açıklayıcı ve basit yazılır.
Seo Metin Yazarlığı
SEO’da amaç arama motorunda ön sıralarda yer almaktır. Buna göre de metin düzenlenir.
Metin Yazarlığı için 10 Ana Teknik
- Kimler için yazdığınızı bilin.
- İçeriklerinizdeki üslubu belirleyin.
- Başlıklarınızı özenle seçin.
- Okuyucularınızla bağlantı kurun.
- Emir kipi kullanarak müşterilerinizi yönlendirin.
- Rakamlar ve anketlerle söylediklerinizi kanıtlayın.
- İkna ediciliğinizi arttırmak üzerine çalışın.
- Hedef kitlenizle bağ kurmak için hikayeler anlatın.
- Yazılarınızı konuşurcasına, sohbet havasında yazın.
- Ana konuyu yazınızda vurgulayın.
Freelancer Metin Yazarlığı Deneyimi
Copywriting nedir ve nasıl yapılır anladıktan sonra bu iş için uygun olduğunuzu düşünüyorsanız adım adım başlayabilirsiniz.
İlk olarak çevrenizde bu hizmete ihtiyacı olan kişilerle başlayabilirsiniz. Bu sayede portföyünüze ekleyecek çalışmalarınız olur.
Freelancer metin yazarlığı yaparak da deneyiminize başlayabilirsiniz. LinkedIn ve diğer iş bulma platformlarından kendi ülkenizde veya yabancı yerlerde bu işi yapan kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Buradan kendinize bir mentor bularak çalışmalarınızı her geçen gün iyileştirebilirsiniz.
Metin Yazarlığında Bu Hataları Yapmayın!
Copywriter ne demek, bu alanda nasıl başarılı olabilirsiniz ve geliştirmeniz gereken stratejiler neler paylaştık. Şimdi de kaçınmanız gereken hatalardan bahsedelim.
En Yaygın Hatalar:
- İçerik tamamlandığında dönüp tekrar okuma yapmamak.
- İçeriği çok fazla teknik terime boğmak.
- Hizmetten veya üründen farklı şeyler hakkında gereksiz fazla yazmak.
- Geri dönüş verilerini incelememek ve analiz yapmamak.
- Sürekli klişe yazılar yazmak.
- Dil bilgisine yeteri kadar özen göstermemek.
Metin Yazarlığı ve SEO
Metin yazarlığında da içerik yazarlığında da yazılarınız ne kadar iyi olursa olsun hedef kitleye ulaşmıyorsa anlamsız olacaktır. Bu nedenle sayfanızı optimize etmek oldukça önemlidir.
Kullanıcı deneyimini iyileştirmek, anahtar kelimeleri doğru kullanmak, okunabilirliğinizi arttırmak ile işe başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız görseller ve kuracağınız bağlantılar da oldukça önemlidir.
SEO hakkında daha detaylı bilgi için;
TIKLAYIN: “SEO Nedir ve Neden İhtiyacınız Var?”
Copywriter ne demek ve nasıl olunur içeriğimizde detaylı olarak değindik. Metin yazarlığına ilgisi olan kişiler için kısa bir kılavuz hazırladık. Siz de bu alanda kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz!
Bizimle İletişime Geçin!
Siz de İzmir SEO ve Dijital Merkezi olarak 35Dijital bünyesinde çalışmak isterseniz iletişim kurabilirsiniz. Kurumsal firma olarak profesyonel içerik yönetimi hizmeti almak isterseniz aynı şekilde bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz TIKLAYIN: “TANIŞALIM”